Holland Engineering

Nieuws - In de pers

Risicovermindering overvallen in de donkere dagen: overvalpreventie tips

Geschreven door Robert Arts, Holland Engineering

Verschenen in Pompshop 10-2005

  1. Het allerbelangrijkste is een goed beveiligde kogelwerende en inbraakbestendige kooi, deze heeft de volgende vereisten: snel te sluiten raam en toegangsdeur, drie sloten (deels sleutel, deels code) op de deur, staalplaten in de balie, C3SF glas in alle ramen van de kooi en een intercomsysteem van de kooi naar de shop en buiten. Houd het gehele beveiligingssysteem in topconditie door goed onderhoud. Zorg ervoor dat de bedieningsinstrumenten (schakelaars, sleutels en dergelijke) onder handbereik van de kassier of caissière liggen. Voor meer informatie zie deze pagina.
  2. Instrueer elk personeelslid over wat te doen bij een overval(poging): hoe sluit de kooi en hoeveel tijd kost dit veiligstellen, hoe sluit de deur van de shop (als de overvaller nog buiten is), kan het personeel veilig vluchten, hoe zich te gedragen als de overval onontkoombaar is, hoe na de overval te handelen.
  3. Vanaf de balie dient er een goed overzicht te zijn van het gebied rondom de shop. Hiervoor zijn verlichting en camera's die geen dode hoeken overlaten onontbeerlijk.
  4. Is de winkel overzichtelijk voor het personeel achter de balie, kan zich niemand ergens verschuilen? Een medewerker die standaardwerkzaamheden verricht zoals schappen vullen moet het overzicht kunnen blijven houden, ook als deze buiten aan het werk is. Indien er één personeelslid is dient deze vanaf de (flexibele) werkplek alles te kunnen overzien, indien er meerdere personeelsleden zijn dienen zij elkaar in de gaten te kunnen houden.
  5. Is het shopgebouw transparant: kan een voorbijganger of een medewerker van buiten zien wat er zich binnen afspeelt? Kan een medewerker van buitenaf door middel van een afstandsbediening de sloten en het alarm regelen?
  6. Op en rondom het tankterrein horen geen losse voorwerpen te liggen die gebruikt kunnen worden als wapen of om deuren cq ramen te forceren.
  7. Bij een onveilig gevoel, ontstaan door een onoverzichtelijke situatie, ongure figuren of een onveilige buurt, sluit de overvalwerende kooi volledig en de deur van de shop. Open de deur van de shop alleen voor klanten die door de baliemedewerker gezien en de camera opgenomen zijn. Verplicht mensen die willen tanken of de shop willen betreden dat ze hun hoofdbedekking af doen zodat ze met hun hele hoofd door de camera worden geregistreerd.
  8. Zorg voor weinig waarde achter de balie: stort een overschot aan geld direct af in een kluis met een openingsvertraging, bewaar een overschot aan waardevolle producten (sigaretten, telefoonkaarten en dergelijke) in een magazijn die 's nachts niet of met vertraging geopend kan worden.
  9. Neem in een slechte buurt een nachtkassa zodat alleen personeel in het beveiligde gebouw aanwezig is. Indien de shopverkopen 's avonds niet interessant genoeg zijn, neem dan betaalterminals.
  10. Maak na sluitingstijd inbreken zo lastig mogelijk. Naast het alarm is voor snelle opvolging een contract bij een beveiligingsbedrijf nuttig (ook erg veilig bij het afsluiten), meervoudige sloten in de deuren, een ramkraakbeveiliging en rolluiken. Houd ook rekening met de inventiviteit van sommige dieven: van wc-ramen, daklichten en dergelijke wordt gretig gebruik gemaakt, vaak in combinatie met op het terrein aanwezige klimhulpmiddelen.

© 1983-2021

Twitter